söndag 4 maj 2008

Mer eller mindre lurendrejeri

Aktieindex obligationer har ju blivit omåttligt populära idag. Bland säljknepen ligger ord som påminner om att både ha kakan och att äta den. Dvs i det här fallet både ta del av en uppgång på någon aktiemarknad men inte riskera någonting vid en nergång.

Detta tar naturligtvis bankera riktigt riktigt bra betalt för. Det är extremt svårt att beräkna vilka avgifter som man egentligen betalar eftersom produktera är komplicerade i sin natur och bankerna vill heller inte belysa vad det egentligen kostar.

Bara det att man inte tar någon risk är ju rent skitsnack. Även om man får tillbaka det satsade kapitalet så har inflationen gjort sitt. Säg att det är en löptid på 5 år och en årlig inflation på 2,5%. Då har ett satsat nominellt kapital på 10 000 kr tappat 12% i värde och blivit värt 8 800 i dagens penningvärde.

Dessutom så betlar man höga courtage avgifter vid teckandet osv. Sen så får man heller inte del av hela den ev uppgången eftersom uppgången ofta räknas ut som ett medel över ett eller två år eller har andra inbyggda tak.

Nej bättre är det att man satsar de pengar som man kan avvara på den marknad som man tror på och lägger resten i en trygg ränte/obligations- fond. Då får man egentligen samma konstruktion men till ett billigare pris och man är heller inte låst på samma sätt!

Inga kommentarer: