onsdag 30 januari 2008

Finns gratis fonder

Jag läste idag på aftonbladet om att uppdrag granskning ska sända ett reportage om fond avgifter ikväll. På tiden tycker jag. Det är egentligen vansinniga avgifter som man betalar till fondbolagen oavsett om fonden går bra eller dåligt.

Dock ska man komma ihåg en sak. En bra aktivt förvaltad fond kan mycket väl vara värd sina avgifter eftersom fonden kan generera högre avkastning än en index fond. Men man ska komma ihåg att storbankerna ofta tar betalt för aktiv förvaltning men i själva verket har en mer eller mindre passiv sådan som följer index.

Det är nu absolut inget fel på en index fond men för en sådan så ska man heller inte betala så mycket. 0,2-0,3% kan jag tycka är acceptabelt. Ett bolag som verkligen har visat framfötterna här är avanza. De har en fond (som man bara kan spara i genom avanza) som följer stockholmsbörsens index som är helt gratis! De ser den fonden som reklam för deras andra tjänster så den är verkligen gratis även om det är svårt att tro det.

Jag tycker att den fonden (eller andra billiga indexfonder) är väldigt bra att ha i botten på portföljen, sen kan man ta någon mer aktivt förvaltad fond och krydda med efter behov.

Så sitter ni med dyra passiva indexfonder så BYT!

Aftonbladets artikel.

Inga kommentarer: