lördag 15 december 2007

Dödsbränslet

Nu börjar man upptäcka att det så kallade miljöbränslet etanol inte är så bra som man kunde tro.

Detta har jag vetat länge, det är ju fullkomligt idiotiskt att ta mat som kan föda massor av människor och sen skeppa det över hela jorden för att tanka en motor med en verkningsgrad på kanske 40%.

Och så verkar det komma som en överraskning att livsmedelspriserna skjuter i höjden. Jag undrar jag vad folk tänker med. Allt handlar om tillgång och efterfrågan, vi i väst kommer säkert att ha råd att både tanka våran bil och att äta en majskolv på kvällen så som vanligt är det den fattiga delen av världen som får ta smällen.

Jag såg ett program på tv för ett tag sen som handlade om just etanolproduktionen och hur stor del av bensinen som den skulle kunna ersätta. De siffror som kom upp där var att om man tog all åkerareal som man idag odlar livsmedel på och använde för etanlolodlingar så skulle man kunna ersätta 10, kanske 15% av bensinen.

10-15% och då har vi ingen åkerareal kvar för mat. Hallå!? Är det någon som på allvar tror att etanolen är framtiden. Nej du etanolen är bara ett sätt att döva ett dåligt samvete. Framtiden ligger istället i elbilar. El skapad av vattenkraft och kärnkraft. Men det får bli ett annat blogginlägg.

Inga kommentarer: