söndag 16 december 2007

Nätfiske

Nätbegragare ger sig på handelsbanken. Så då var det visst dags för nästa bank att få ett mass-epost som uppmanar kunderna på extremt dålig svenska/engelska att lämna ut sina uppgifter.

På ett sätt känns det ganska skönt ändå, har inte bedragarna kommit länge än så är man ju i princip garanterad till att aldrig råka ut får någonting. Det ska ju till rejält raffinerade metoder för att någon som inte är helt intelligensbefriad ska råka illa ut.

Själv så använder jag Swedbanks internetbank och känner mig mycket nöjd med den säkerheten Nu när de dessutom gjort så att siffrorna alltid börjar på en 9:a vid inloggningen så har även risken för en "man in the middle attack" minskat avsevärt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

9a, man inte the middle, på vilket sätt är det säkrare?

Kapitalisten sa...

jo en man in the middle attack fungerar som så att en sida utger sig för att vara swedbank och skickar sedan vidare valda uppgifter till swedbank och byter ut andra.

Tex så skulle du kunna få ett felmeddelande vid första inloggningsförsöket men är du uppmärksam på 9:an så kommer koden du blir avlurad inte (i princip) kunna gå att använda för att ta ut pengar.

Detta beror på att koden för att godkänna en betalning är summan av betalningen och 900 000.00 kronor har jag sällan på mitt konto.

Sen är man även skyddad mot att bedragaren skapar nya mottagare eftersom dessa nummer är numret på bankkontot/plusgiro/... och dessa börjar typ aldrig på 9 heller.

Så är man uppmärksam är det i princip omöjligt att bli avlurad på en kod som inte börjar på en nia och en kod som börjar på en nia kan i princip bara användas till inloggning.