lördag 15 december 2007

Mer kärnkraft

Vattenfall tar sitt ansvar och satsar på
mer kärnkraft eller rättare sagt de vill öka effekten på befintliga anläggningar.

Jag tycker det är helt rätt tänkt. Varför ska vi inte maximera utnyttjandet av de anläggningar som vi har. Kärnkraften är egentligen otroligt säker idag. Den enda stora kärnkraftsolyckan, Tjernobyl, orsakades inte av tekniken i sig utan av ett samhällssystem under kollaps. Det var en rad felaktiga beslut av människor som inte visste vad de sysslade med och ett system där de som visste vad de sysslade med inte fick komma fram.

Nåja oavsett vad man tycker om det så är sanningen den att det finns idag inget alternativ till kärnkraften. De enda energislagen som kan ersätta kärnkraftselen idag är vattenkraft och fossila bränslen.

Vattenkraften har vi redan byggt ut och de få älvar som finns kvar tycker jag kan få förbli orörda och att lägga ner kärnkraftverk för att istället elda på med med kol och olja kan ingen vetting människa tycka vara en bra lösning. Så tills vi får ett realiskt alternativ behöver vi kärnkraften.

Vindkraft och solenergi är allt genuint fina idéer men tyvärr, det ger inte på långa vägar tillräckligt med energi i ett allt mer energislukande samhälle.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst kan det nog vara så att det inte finns något alternativ om inte framsteg görs med utvinning av energi ur väte på ett bra sätt. Men samtidigt är kärnkraft inte bra heller, det finns INGET sätt att förvara långtidsavfallet idag, och de metoder som forskas om är långt ifrån övertygande. Dessutom är kärnkraften endast billig p.g.a de enroma subventioner den mottar. För vem skulle försäkra den? Ingen. Precis som faller är nu.